Sóder információs portál

A sóder hasznosítása az építőiparban

2020. február 20. - Nagy Gábor e.v.

A kőműves munkák többségének egyik legfontosabb alapanyaga a jó minőségű sóder, melynek több fajtája ismert.

A sóder keletkezése

A sóder kavics természetesen aprózódott, leginkább laza, üledékes kőzethalmazok természetes állapotú, osztályozott, mosott, tört terméke.soder_keletkezese.jpg

Jellemzően természetes vízpartok közelében képződik, a víz kőzetformáló tevékenységének köszönhetően. A kavics ezen fajtája általában homokkal együtt fellelhető.

A sóder

A sóder rendszerint kvarcokból felépülő kőzetek természetesen szétaprózódott terméke. A töredezés a folyóvizek évmilliós munkájának köszönhető, melynek következtében a nagy, durva kőzethalmok apró, kerekded kavicsokká formálódnak. Minél intenzívebb ez a formáló erő, annál inkább apróbb, kerekdedebb kőzet ennek az eredménye, melyeket jellemzően méretük alapján osztályoznak, azonban előfordul, hogy más kritériumok alapján történik ezek besorolása.

Sóder az építőiparban

Az osztályozott sóder, 0-4 mm nagyságú szemekből áll, de más méretben is elérhető. Alapesetben agyagos, iszapos állagú, valamint nem tartalmaz szervesanyagot. Köbméterenként közel 1,5 tonna súlyú. A 0-8 mm szemnagyságú változata szintén ugyanezen a tulajdonságokkal bír. Leginkább aljzatok kiegyenlítésére alkalmazzák, továbbá térkövek lerakásához is. A 0-24 mm szemnagyságú variánst abban az esetben alkalmazzák, ha 4-5 cm-nél vastagabb betont szeretnének készíteni, ugyanakkor egyenletes, sima felületet igénylő beton előállításához is nagyszerűen alkalmazható. A 24-32 mm-es verzióját általában vízszivárgók építéséhez, valamint díszkertek és parkok létrehozásánál használják.

Sóder felhasználása a gyakorlatban

Az ömlesztett anyagok világában a sóder egy sokrétűen alkalmazható anyag, nem véletlenül örvend hatalmas népszerűségnek. Elérhetőségeit tekintve általában 0-4 mm, 0-8 mm, 0-16 mm változatban kapható, azonban előfordul 0-24 mm variáció is. Amennyiben a sóder leggyakoribb felhasználási módját keressük, abban az esetben megállapítható, hogy a kibányászott ömlesztett anyag zöme általában betonként végzi, stabil alapot adva ezzel épületeinknek, útjainknak és így tovább. A jó minőségű beton egyik alapja a megfelelő minőségű sóder. Kijelenthető ugyanis, hogy nem minden sóder alkalmas kiváló minőségű beton előállítására, hiszen elengedhetetlen fontosságú ehhez a megfelelő tisztaságú alapanyag.soder_1.jpg

A sóder nem kizárólag a beton alapanyagaként állja meg a helyét a mindennapokban, kiváló alapanyag is lehet önmagában akár autófeljárókhoz, parkolókhoz és egyéb, nagyobb teherbírású felületek kialakításához is.

A sóder természetesen kertépítéskor is gyakran alkalmazható. Süllyedő területeken, a talajegység megerősítése érdekében szintén használható.

A bejegyzés trackback címe:

https://soder.blog.hu/api/trackback/id/tr3115479880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása