Sóder információs portál

Sóder vásárlási útmutató – mire figyeljünk oda sóder vásárlásakor?

2020. február 20. - Nagy Gábor e.v.

Mint hozzá nem értők, tudjuk-e miről ismerhető fel a jó minőségű sóder, mire kell odafigyelni vásárláskor?

Miről ismerhető fel a jó minőségű sóder?

A sóder minőségének ismeretéhez nem elég ismerni az anyagnak a szemcseméretét, különösen akkor, ha a legmegfelelőbb anyagot szeretnénk választani. Ezen típusú ismeretre azért van szükségünk, hogy az adott munkához a megfelelő típusú ömlesztett anyagot tudjuk választani.soder_2.jpg

Ettől független a megrendelt áru érkezhet hozzánk olyan állapotban, hogy azt ne tudjuk a továbbiakban hasznosítani, ezen eseteknek a következők az ismérvei:

Túl nedves, folyik belőle a víz, amiből nem nehéz arra következtetni, hogy nem depózták megfelelően, hanem osztályozás nélkül mérték ki, alighanem a közelükben található állóvízből. Ha nem célzottan betonkeverésre rendeltük a szállítmányt, úgy egy esetben még elfogadhatjuk a kézhez kapott terméket:

Ha töltésre szántuk a rendelt sódert, akkor a vizes termék is gond nélkül megteszi.

Súlyos minőségi problémákra utal, ha a sóder tele van szennyeződéssel. Faágak, üveg- vagy cserépdarabok, műanyagok és egyebek megléte mellett a sóder alkalmatlan arra, hogy megfelelő minőségű beton készüljön belőle, minekután ezek a törmelékek gyengítik a szerkezetet integritását, amely repedezést idézhet elő a késztermékben.

 

A sóder típusai

Kétszer rostált apró szemű sóder

A legfinomabb szemcsemérettel rendelkező, legkisebb sódertípus, melynek felhasználására általában a belsőépítészeti munkák során kerül sor. Szerkezetét tekintve a homoktól kicsivel vaskosabb, durvább sóder. Kiváló vakoló anyag készíthető belőle, ezen felül bedolgozható még víz elvezetők, csatornák, valamint akár térkövek alapjaként is.

Egyszer rostált apró szemű sóder

Kétszer rostált társához képest annyiban különbözik, hogy csak egy rostáláson esik át, azonban így is alapos osztályozás megy keresztül, így ez egy szintén apró szemű megoldás. Szemcsenagyságát tekintve 0-8 mm közé sorolható. Főként aljzatkialakításra használják abban az esetben, ha vastagabb betonfelület kerül lefektetésre legfeljebb 3-5 centiméteres vastagságban. Ezen felül hasznosítható még a háztartásban fugázási munkálatok elvégzésére. A lakáson kívüli munkálatokon túl gyakran esik ezen típusra a választás nagyobb terjedelmű térkövezés esetén is.

Normál sóder

A normál sóder kategóriájába a 0-16 milliméteres szemcsenagyságú ömlesztett terméket soroljuk, mely az általános betonozási munkálatokhoz remek választás. Ezen osztályban fellelhetők nagyobb szemcséjű kövek, melynek köszönhetően alkalmassá válik a 4cm-nél vastagabb betonelemek készítéséhez. Felhasználható járdákhoz és lépcsőkhöz, valamint nagyobb vastagságú aljzatokhoz.

Osztályozatlan sóder

Az osztályozatlan sóder, mint ahogy a neve is utal rá, a legváltozatosabb szemcseméretekkel rendelkező ömlesztett anyag, így igen határolt az alkalmazási területe. A beton bármely típusának készítésére alkalmatlan, azonban kiválóan alkalmazható kocsifelhajtók, járdák talapzatához, csakúgy, mint házak alapjához. Ezen sóder típusan a cement igénye 2-3 mázsa köbméterenként, attól függően, hogy mely területen szeretnénk hasznosítani.

Sóder nélkül nem készül beton

Sóder nélkül nem lehet megfelelően tömör készterméket keverni, azonban fontos megjegyezni, hogy beton készítésen kívül egy sor egyéb más munkafolyamathoz használható az építőiparon belül, illetve azon kívül is. Ezen felül fontos, hogy kizárólag a szemcsemérete, illetve az ezen belüli osztályozása dönt arról, hogy pontosan mire használják fel, azaz, hogy milyen típusú beton készül belőle, vagy egészen másra lesz hasznosítva.soder_3.jpg

Általánosságban elmondható, hogy minél finomabb szemcseméretű sódert választunk, azt annál aprólékosabb munkálatokhoz alkalmazhatjuk, vagyis minél vaskosabb, minél erősebb betonra van szükségünk, annál durvább ömlesztett anyagot kell vásárolnunk. Lássuk azonban aprólékosabban, hogy az egyes méretkategóriák milyen munkálatokat fednek le.

A bejegyzés trackback címe:

https://soder.blog.hu/api/trackback/id/tr3115483170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása