Sóder információs portál

Sóder típusok – hogyan kategorizálható ez a sokrétű ömlesztettanyag?

2020. február 24. - Nagy Gábor e.v.

Milyen típusú sóderek közül válogathatunk a tüzép telepeket járva? - Erre kerestük meg most a választ.

soder_4.jpg

A sóder típusai

Kétszer rostált sóder

A legkisebb szemcsemérettel rendelkező, legapróbb sódertípus, méretét tekintve 0-4 mm közé soroljuk. Szerkezetét tekintve a homoktól némileg vaskosabb anyag, illetve anyagstruktúrája durvább. Elsősorban ház körüli munkálatok közben alkalmazzák, leginkább belsőépítészeti feladatok elvégzéséhez népszerű választás. Ezen felül bedolgozható még vízelvezető csatornák, valamint térkövek alapjaként is, de kiváló vakolóanyag is készíthető belőle.

Egyszer rostált sóder

A kétszer rostált sóderhez képest annyiban különbözik, hogy míg az két szűrésen esik át, ezen sóder típus csak egyen. Osztályozását tekintve így is akkurátus folyamaton megy végig az anyag, így a végeredmény szintén egy apró szemcseméretű sóder. Egészen pontosan a szemcsenagysága 0-8 mm közé tehető. Felhasználási területét tekintve leginkább alapozáshoz, talapzatok kialakításához használatos, mivel nagyobb szerkezeti egysége miatt kiválóan alkalmazható vastagabb betonfelületek létrehozásához, egészen 3-5 centiméteres vastagságig. Ezentúl alkalmazható még ház körüli munkák során, elsősorban fugázáshoz, térkőlerakáshoz.

Normál sóder

 A normál sóder kategóriájába soroljuk a 0-16 mm-es szemcsenagysággal rendelkező ömlesztett terméket. Ebben az osztályozott sóder már megtalálhatóak nagyobb szemcséjű kövek, kavicsok, melynek köszönhetően alkalmas 4 cm-nél vastagabb betonelemek készítéséhez. További általános betonozási munkálatok használatához is kitűnő választás lehet, felhasználhatjuk nagyobb vastagságú aljzatokhoz, betonkoszorúkhoz. Alkalmazzák továbbá járdák, lépcsők elkészítésénél is.

soder_5.jpg

Osztályozatlan sóder

Az osztályozatlan sóder, mint ahogy a neve is utal rá, nem esik át különböző rostálási műveleteken, ezért a legváltozatosabb szemcseméretekkel rendelkező ömlesztett anyag. Szemcsemérete 0-24 mm közé sorolható, anyagszerkezete durvább, mint kisebb szemű társaié. Alkalmazását tekintve nem megfelelő a beton bármely típusának elkészítéséhez, azonban így is igen kiterjedt területen használható. Igénybe vehető különböző járdatípusok talapzatához, valamint házak alapozásánál. Ezen felül helytáll kocsifelhajtók készítésénél is. ezen sóder típus cementigénye 2-3 mázsa köbméterenként, applikált területtől függően.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://soder.blog.hu/api/trackback/id/tr1815489398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása