Sóder információs portál

A sóder szállításról

2020. február 24. - Nagy Gábor e.v.

Mi az a sóder? Hogyan történik a sóder szállítása? Milyen költségekkel jár? – Sóder szállítási kisokosunk ezen kérdéskörrel hivatott foglalkozni.

A sóder

Sódernek nevezzük azoknak a kavicsszemeknek a halmazát, melyeknek kerekded formája a folyóvizek évmilliós formáló erőinek köszönhető. Anyagszerkezetét tekintve főképpen kvarcokból, illetve kvarcit szemekből tevődik össze.

soder_6.jpg

Jellemzően vízparton, mederben fellelhető, többnyire homok társaságában. Méretük tekintetében több csoportba sorolhatók.

 

Szállítástechnikai tulajdonságok

Az anyagok csoportosítása fizikai értelemben általában halmazállapotuk szerint történik. Ezalapján megkülönböztetünk tehát szilárd, cseppfolyós, illetve légnemű halmazállapotokat.

 Fontos megjegyezni, hogy az anyagmozgatás valójában csak a szilárd anyagok helyzetváltoztatásával foglalkozik, cseppfolyós és gáz halmazállapotú anyag kizárólag abban az esetben kerül bele az anyagmozgatás látókörébe amennyiben azokat valamilyen tárolóban szállítják.

 Az anyagmozgatás két nagyobb területre osztható. Egyfelől megfigyelhető darabáru, amelyet egyenként, vagy meghatározott darabszám szerint szállítanak. Ezen felül pedig létezik az ömlesztett anyagok szállítása, amelyek az ömlesztett anyagok halmazát foglalják magukba.

 Az ömlesztett anyagok tulajdonságai az alábbiak:

  • Szemcsenagyság
  • Szemcse összetétel
  • Nedvesség tartalom

soder_szallitas.jpg

A szemcsékből álló anyag rosták segítségével tovább osztályozható, ezáltal a jobb szeparációnak köszönhetően kedvezőbben megállapíthatók a legoptimálisabb szállítási módozatok.

Ömlesztett szemcsés halmazok szállításánál fontos tényező még a szállítási súly, anyagsűrűség, illetőleg az irány is. Más készülékeket alkalmaznak a vízszintes, valamint a kis emelési szögű szállítás során és megint mást a függőleges anyagmozgatáshoz.

A sóder szállítása

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb viszonteladó esetében a rendelt anyagmennyiség függvényében kalkulálható ki a szállításra vonatkozó felár. Természetesen ez még igen nagy részben függ a megrendelt terméktől, továbbá a kézbesítendő hely távolságától. Ezen felül érdemes olyan társaságot megbízni a szállítmányozással, ahol rendelkeznek a szükséges fuvarengedélyekkel, ezzel is csökkentve az esélyét az esetlegesen felmerülő komplikációknak.

Típusait tekintve a töltősóder, valamint az osztályozott sódertípusok a legnépszerűbbek, ezért általában ezekre a sóderfajtákra vállalnak házhozszállítást a forgalmazók. Szállításuk a kitermelő helynél kezdődik, ahol is markoló gépek segítségével, a már osztályozott, kategorizált végterméket teherautókra helyezik, majd azok elindulnak a rendelés helyszínére.

soder_7.jpg

Mielőtt a gépkezelő lebillenti a megkért árut érdemes körültekintően átnézni azt, hogy a kívánt minőség milyen szinten lelhető fel, majd csak ezt követően megkezdeni az átvételt.

A bejegyzés trackback címe:

https://soder.blog.hu/api/trackback/id/tr515489446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása